Večer z Muzejskim društvom Bled

Festivalna dvorana Bled, dvorana B, 6. 9. 2018, 18:00
Vabljeni na mesečna predavanje Muzejskega društva Bled o Bledu skozi čas.
  • v četrtek, 6.9.2018, izjemoma ob 18.00: Mija Ogrin: Rajska ptica 

Arheologinja Mija Ogrin nam bo v kratkem predavanju predstavila rajsko ptico. Sledi ogled arheološkega najdišča Pristave pod Blejskim gradom.

Marija Ogrin je univerzitetno diplomirana arheologinja, ki se ukvarja predvsem s proučevanjem visokogorskih arheoloških najdišča Vzhodnih Julijskih Alp, najstarejše preteklosti Gorenjske in interpretacijo dediščine. Je tudi predavateljica na Ljudski univerzi Jesenice.

Svoje strokovne izkušnje je pridobivala na Zavodu za kulturno dediščino in muzeju. Osnovala je Oddelek muzeji v Bohinju in bila nekaj časa tudi direktorica Gorenjskega muzeja. Kod sodelujoči partner je vodila projekt Železna pot v okviru katerega so se osnovale prve visokogorske kulturno pohodniške poti na območju Triglavskega narodnega parka in Bohinja.

Pod njenim vodstvom je bilo izvedenih vrsto arheoloških raziskav, kot so na: Ajdovskem gradcu, Voglu, Komni, Kleku in Pečani. Sodelovala v skupini na avtocestah Slovenija – SAAS z arheološkimi pregledi Šentjakob – Blagovica in vodila izkopavanja Na Dolinje pri Brezjah na Gorenjskem. Vodi tudi  arheološke nadzore in predhodne arheološke preglede,  kot je bil tudi predhodni arheološki pregled bodeče severne blejske obvoznice. Trenutno vodi zavod ArheoAlpe, zavod za kulturo, izobraževanje in turizem Bohinj.

Bled leži v  idiličnem alpskem svetu, ki je bil obljuden že zgodaj. V plasteh zemlje so se ohranili številni sledovi človekovega bivanja in delovanja, zato je v Blejskem kotu raziskanih vrsto arheoloških najdišč, med njimi je eno najpomembnejših Pristava pod Blejskim gradom.

Okrasna zaponka v obliki pava – rajska ptica iz 6. stoletja je bila odkrita na staroselskem delu grobišča na Pristavi.  Rajska ptica postaja vse bolj prepoznaven turistični simbol Bleda, krasi novoletne ulice in marsikateri spominek.  Ali sploh poznamo kdo so bili ljudje, ki so nosili take zaponke in kdaj? Kaj nam sporoča motiv rajske ptice?

Zaponka ni zanimiva po sami obliki, temveč je posebno tudi grobišče, kjer je bila najdena. Je eno redkih grobišč, kjer so bili pokopani staroselski romanizirani prebivalci in slovanski prišleki.  Kakšno so bili stiki med priseljenci in staroselci, so aktualne teme, ki se lahko zrcalijo tudi v današnji čas.

Na predavanju se bodo dotaknili teh vsebin in si ogledali tudi arheološko najdišče, kjer je bila zaponka najdena.

Na koledar

Prijava na e-novice

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.