Mednarodni šahovski turnir »Bled Chess Festival 2017«

Grand Hotel Toplice, 10. - 12. 3. 2017
Na Bledu bo med 10. in 12. marcem potekal šahovski festival (Bled Chess Festival 2017), ki ga bo odprla najboljša šahistka vseh časov, velemojstrica Judit Polgar. 

V soboto, 11.3.2017 bosta v Grand Hotelu Toplice s Polgarjevo organizirana dva dogodka: 
- ob 11. uri se bo srečala z mladimi šahisti na temo "Svet inspiracije"
- ob 15. uri pa se bo srečala s trenerji in mentorji na temo "Svet trdega dela"

Zainteresiranim bo Judit Polgar predstavila svojo bogato šahovsko kariero in delila svoje izkušnje s področja šahovskega izobraževanja mladih ter pomena, ki ga ima šah na razvoj posameznika.

Vstopnine ni. Vabljeni.

Organizator prvenstva in izvajalec prvenstva je Šahovsko društvo Caissa.
Življenjepis Judit Polgar:
Praktično od trenutka njenega rojstva leta 1976, je bila Judit Polgar vključena v izobraževalno raziskovalni projekt svojih staršev, ki so se odločili, da bo Judit poleg dveh sester postala šahovska prvakinja. Mama in oče sta namreč menila, da vsak zdrav otrok – če se uči zgodaj in intenzivno – lahko doseže izjemen uspeh na katerem koli področju. V primeru Polgarjevih je to pomenilo šahovsko kariero.
Življenjepis Judit je v bistvu sestavljen iz dosežkov na šahovskem področju. Pri devetih letih je prvič osvojila mednarodni šahovski turnir, v starosti 12 in 14 let pa je osvojila naslov svetovnega šahovskega prvaka v kategoriji fantov. Imela je le 12 let, ko je prvič v zgodovini madžarskega ženskega šaha skupaj s sestrama osvojila ekipno zlato olimpijsko medaljo. 
Pri 15 letih je podrla rekord Bobbya Fischerja in postala najmlajši mednarodni šahovski velemojster vseh časov. Osemkrat je na šahovskih olimpiadah igrala za moško madžarsko reprezentanco. Leta 2002 je prav na šahovski olimpiadi na Bledu skupaj z ekipo osvojila srebrno medaljo. Judit je na mednarodnih turnirjih velikokrat premagala svetovne šahovske prvake od Spaskega, Karpova, Kasparova, Topalova, Ananda do Carlsena. V letu 2011 je postala 50-ič številka 1 na ženski svetovni lestvici. Pozicijo najboljše ženske šahistke ji je uspelo obdržati vse od leta 1989. Leta 2005 je bila Judit z 8. mestom na moški svetovni lestvici najbolje uvrščena ženska vseh časov, kar ostaja rekord še danes. Šahovskega oskarja je prejela kar sedemkrat. Postala je tudi šahistka stoletja. Leta 2011 je v moški konkurenci osvojila individualno bronasto medaljo na evropskem prvenstvu.
Leta 2012 je ustanovila Šahovsko fundacijo Judit Polgar z namenom, da bi bil šah kot izobraževalno orodje za otroke prisoten v šolah po vsem svetu. Marca 2014 je bila uradno imenovana za madžarsko ambasadorko talentov, kar si Judit šteje v veliko čast in potrditev njenega poslanstva ob spodbujanju šaha kot inovativno metodo za poučevanje ustvarjalnega mišljenja otrok v digitalnem svetu.
Leta 2014, ko je z moško madžarsko ekipo osvojila srebrno medaljo na šahovski olimpijadi v Tromsu, je napovedala svojo upokojitev iz tekmovalnega šaha. Leta 2015 je postala glavni trener madžarske moške šahovske reprezentance.
Šahovska upokojitev ji omogoča več časa za druge šahovske dejavnosti, kot so igranje promocijskih simultank, predavanja, pogovorni nastopi in pisanje.

Na koledar

Bled MyWay vam omogoča, da na enem mestu zberete, pregledate in rezervirate vse aktivnosti pri ponudnikih.
Oblikujte si svoj oddih na Bledu po svoje.

Dodajanje aktivnosti

Vsebine se med brskanjem po spletni strani dodajajo same ali pa jih s klikom dodajte sami.

Izberite aktivnost

S klikom na X odstranite tiste aktivnosti, ki vas ne zanimajo.

Preverite ponudbo

S klikom na gumb boste lahko na enem mestu izbrali ponudnika željene aktivnosti in jo rezervirali.